dimarts, 8 de maig del 2012

La Trobada General a la premsa!!

La premsa ja comença a parlar de la Trobada General que tindrà lloc el proper cap de setmana al Pavelló olímpic de Badalona. És el primer any que la Coral Tic-Tac hi participa, perquè se celebra cada 5 anys, i fa 5 anys encara no teníem mitjans. Per això ens fa molta il·lusió participar-hi, perquè vol dir que la coral va creixent, i els seus cantaires també, i mica en mica anem participant en noves experiències.

Aquí teniu la notícia d'avui del diari ARA. També en podreu trobar una a La Vanguardia, a la pàgina 35 de l'edició en paper.

DIARI ARA - 8 DE MAIG

CANT CORAL

3.000 nens cantaran la nova cantata de Ros Marbà a Badalona

3.000 nens cantaran la nova cantata de Ros Marbà a BadalonaMANOLO GARCÍA
La 45a Trobada de Corals Infantils de Catalunya servirà per estrenar la cantata Set dies que van canviar el món , amb música d'Antoni Ros Marbà i text de Ramon Solsona. Tres mil cantaires d'entre 8 i 16 anys, representants de 115 corals, la interpretaran el diumenge 13 de maig, al Palau Olímpic de Badalona, acompanyats de la cantant Nina, l'actor-narrador Pep Jové i l'orquestra JONC Filharmonia sota la batuta de Manel Valdivieso.
Ros Marbà va rebre la proposta de compondre la cantata com "un repte" i amb un propòsit: havia de ser diferent de les altres dues que havia fet anteriorment. El compositor, un "culer irreductible", ha trobat un dels fets diferencials en el text d'un altre barcelonista, l'escriptor Ramon Solsona. "De seguida vaig veure que es podia fer un projecte engrescador per als nens", explica Ros Marbà, que volia que no s'avorrissin durant els assajos.
Pa amb tomàquet, mandra i futbol
Solsona, guanyador del premi Sant Jordi 2010 per la novel·la L'home de la maleta , ha escrit una "paròdia de la creació del món". El narrador és el professor Foll Picapoll, un personatge "eixelebrat i desmesurat", diu Solsona. La feina del professor és explicar la creació del "llenguatge, el pa amb tomàquet, els números, els balls moderns, l'amor, la mandra i el futbol, que es va crear un diumenge". Solsona es descriu com "un pare desnaturalitzat" perquè fins ara no havia escrit mai res per a infants. Per això va demanar consell al Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC). "Per escriure la cantata vaig seguir les seves indicacions i el mètode de Miquel Desclot, i vaig treballar amb versos consonants que llisquessin bé i pensats per ser cantants per nens de diferents edats", explica Solsona, que també va treballar intensament amb Ros Marbà. "Vam mantenir un contacte estretíssim", diu l'escriptor. "Ens hem matat", fa broma el compositor.
El text de Solsona fa picades d'ullet al present i a la tradició que Ros Marbà ha incorporat a la partitura. "Per exigències del guió, m'he vist obligat a escriure coses com un mambo, un txa-txa-txa i un rock'n'roll, i també hi surten petites cites a altres músiques, com la cançó de Delfí Abella sobre el futbol", explica Ros Marbà. També és singular la participació de Nina. "Tenia una música que s'apropa a la comèdia musical, i vaig pensar en la Nina perquè té una veu molt entenedora i àgil", diu el compositor. Solsona, que defensa que la cantata no té cap missatge més enllà de compartir el valor pedagògic de la coral, considera que cal treballar des de "la modèstia ambiciosa" amb la voluntat de fer la feina ben feta.
Manel Cubeles, president del SCIC, va explicar ahir per què la trobada es farà per primera vegada a Badalona. L'edició anterior, fa cinc anys, es va celebrar al Palau Sant Jordi de Barcelona, "però l'acústica no era la més adient per un concert coral". El Palau Olímpic de Badalona té millors condicions acústiques i "també és més recollit", amb capacitat per a 9.000 espectadors.
La Coral Tic Tac és una secció de l'Ateneu Santfeliuenc, i consta d'uns 35 cantaires de 4 a 11 anys, agrupats en 2 grups: Petits (4-6a) i Mitjans (7-11a).

En aquest blog podreu veure algunes imatges del dia a dia de la coral. Si voleu més informació, la trobareu a la pàgina web de l'ateneu.